Przepis prosto ze słonecznej Italii:
500gr mascarpone
okolo 400 gr podłużnych biszkoptów
okolo 400 gr podłużnych biszkoptów
4 jajka
100gr cukru
1 duży kubek gorzkiej kawy
100gr cukru
1 duży kubek gorzkiej kawy
do posypania:
kakao słodkie + kakao gorzkie (jedyna moja modyfikacja)
Zaparzamy i studzimy kawę. Ubijamy pianę z białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładką masę. Delikatnie dodajemy pianę z białek.
Pierwsza warstwa to masa, potem biszkopty, które szybkim ruchem maczamy w kawie. Na koniec gruba warstwa masy i kakao.
Chłodzimy w lodówce co najmniej dziesięć godzin.
I jak mówi moja siostra: buon appetito!
Magda, dzięki jeszcze raz:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz