niedziela, 23 września 2012

Knedle ze śliwkami

Pyszne zakończenie lata. Dzięki, Kasiu, za pomoc, bez Ciebie te kluchy urosłyby do montrualnych rozmiarów;)

Przepis ze Szkoły gotowania Palce lizać.

ciasto:
1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu (użyłam tych, które miałam pod ręką)
2/3 szklanki (100 g) mąki
3 żółtka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
mąka do posypania stolnicy
nadzienie:
20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek
20 łyżeczek cukru
panierka:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki tartej bułki
1 i 1/2 łyżeczki cukru
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę (rozgniatłam tłuczkiem). Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto i na posypanej mąką stolnicy uformuj 2 wałki o średnicy 5-6 cm, następnie pokrój je na 20 plastrów (każdy około 4 cm grubości). Owoce umyj, osusz, nadkrój wzdłuż, usuń pestki, a w miejsce każdej pestki wsyp pół lub więcej łyżeczki cukru (możesz też użyć kostek). Każdy plaster ciasta spłaszcz dłonią, na środku połóż śliwkę z cukrem, ciasto sklej i uformuj okrągłą kulę. Każdą kulę delikatnie obtocz w mące. Knedle gotuj porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową na talerz. Przygotuj panierkę: na suchą patelnię wsyp bułkę i lekko zarumień (nie odchodź w tym czasie od kuchenki, bułka tarta jest bardzo podstępna i kiedy tylko odwrócisz od niej wzrok, przypala się!), następnie dodaj masło, cukier i smaż chwilę, cały czas mieszając. Knedle podziel na porcje i polej panierką, od razu podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz