niedziela, 27 kwietnia 2014

Tarta z jabłkami i prosciutto


Ciasto serowe: 
150 g zimnego masła, 150 g żółtego sera, szklanka mąki, 1 jajko, sól, pieprz

Farsz:
100 g sera z niebieską pleśnią, 3 duże jabłka, 6 plastrów prosciutto

Masło i ser ścieramy na tarce, dodajemy mąkę, sól, pieprz i zagniatamy ciasto, którym od razu wykładamy foremkę. Podpiekamy z obciążeniem 15 minut w 180 stopniach i studzimy. Ser rozdrabniamy i połowę kładziemy na spód tarty. Następnie starte na tarce jabłka (jeśli są bardzo soczyste, warto je lekko odcisnąć z soku), podartą w strzępy szynkę i resztę sera. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Tarta najlepiej smakuje lekko ostudzona.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz