Poniedziałek też może być udany, chociaż zwykle ten dzień z góry spisują na straty. Wczoraj pełna energii po powrocie z pracy zaszyłam sięw kuchni i na kolację zrobiłam tartę. Zdjęcie nie odda jej smaku, a tym bardziej zapachu, który długo i rozkosznie snuł się po całym domu nie na darmo obiecując niezapomniane doznania. Pychota!
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego)
farsz:300 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
1 jajko
100 g sera camembert (dojrzałego, temp. pokojowa)
80 ml mleka
50 g śmietany 22 proc.
20 g orzechów włoskich
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
pieprz
1 białko do posmarowania brzegów ciasta
gałązki świeżego tymianku do dekoracji
Pieczarki oczyść, umyj i osusz, pokrój w plastry i przesmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem, a gdy grzyby będą miękkie, dodaj posiekane czosnek i zioła, wymieszaj. Duś, aż prawie cały płyn odparuje.
W miseczce trzepaczką roztrzep jajko, dodaj mleko i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w plasterki.
Ciasto rozwiń i lekko rozwałkuj, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta, zachowując ok. 5-cm odległość od brzegu, równomiernie rozłóż farsz z pieczarek i zawiń brzegi ciasta, formując okrągłą tartę. Na wierzchu farszu ułóż plastry sera i ostrożnie ? tak by masa nie wypłynęła poza tartę ? rozlej masę jajeczną, Na koniec posyp grubo posiekanymi orzechami i pieprzem. Za pomocą pędzelka posmaruj brzegi ciasta białkiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C z włączonym termoobiegiem) i piecz ok. 20-25 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni. Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Po wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty i podawaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
1 jajko
100 g sera camembert (dojrzałego, temp. pokojowa)
80 ml mleka
50 g śmietany 22 proc.
20 g orzechów włoskich
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
pieprz
1 białko do posmarowania brzegów ciasta
gałązki świeżego tymianku do dekoracji
Pieczarki oczyść, umyj i osusz, pokrój w plastry i przesmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem, a gdy grzyby będą miękkie, dodaj posiekane czosnek i zioła, wymieszaj. Duś, aż prawie cały płyn odparuje.
W miseczce trzepaczką roztrzep jajko, dodaj mleko i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w plasterki.
Ciasto rozwiń i lekko rozwałkuj, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta, zachowując ok. 5-cm odległość od brzegu, równomiernie rozłóż farsz z pieczarek i zawiń brzegi ciasta, formując okrągłą tartę. Na wierzchu farszu ułóż plastry sera i ostrożnie ? tak by masa nie wypłynęła poza tartę ? rozlej masę jajeczną, Na koniec posyp grubo posiekanymi orzechami i pieprzem. Za pomocą pędzelka posmaruj brzegi ciasta białkiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C z włączonym termoobiegiem) i piecz ok. 20-25 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni. Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Po wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty i podawaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz