niedziela, 6 maja 2012

Zapiekanka z ryżem i indykiem

Wróciłam do przeglądania starych numerów 'Palce lizać'. I na obiad jedliśmy wczoraj zapiekankę. Osobiście dorzuciłabym do niej fasolkę szparagową, na co Maciek zareagował zdecydowanym 'nie', oraz czerwoną paprykę, co z kolei oburzyło Bastka. Tak więc zostaniemy przy wersji oryginalnej. Smacznej, lekkiej i jakiejś tak, powiedziałabym, wakacyjnej.

http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,8965409,Pelne_smaku_ziarenka_ryzu,,ga.html

2 torebki ryżu
1 pierś kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 cebula
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki oleju
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz, ostra papryka w proszku, oregano
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i dokładnie osącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w paski piersi kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż 10-15 minut, aż się zrumienią. Dodaj osączoną kukurydzę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Ułóż ryż, na nim kurczaka z kukurydzą w pomidorach, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz